GT Reading Test 4 Section 1 - Some places to visit & LearnWithUs courses

GT Reading Mock Test 4:

Reading Exam Part 1  |  Reading Exam Part 2  |  Reading Exam Part 3  |

Section 1: Question 1-14

You are advised to spend 20 minutes on Questions 1-14.


General Training Reading Sample: Some places to visit & LearnWithUs courses


Read the text below and answer Questions 1-8.

Some places to visit

A    Beautiful Kingsley House was built in the 18th century, and all the rooms are decorated and furnished in the style of the time. They include the dining room, study and dressing room, which contains a display of 18th-century ladies’ clothing. Our volunteer guides in each room bring the house to life with stories of the past.

   The Africa Museum was founded 50 years ago, and to commemorate the event, we have chosen 50 treasures from the permanent collection and put them together to tell the fascinating story of that continent. This exhibition continues until the end of the year. The Folk Art Gallery opens to the public next month, exhibiting traditional paintings and other objects from all over Africa.

C    From the outside, 17 Mansfield Street may not look particularly exciting, but come inside, and you’ll find yourself in a historic building that started life as a theatre, before becoming a bank and then a restaurant, which is still in operation. On
Sundays and Mondays, when the restaurant is closed, a guide is available to show you round the building and its fascinating architectural features.

D    The Industrial Heritage Centre tells the fascinating story of a local family firm. Mr John Carroll started his engineering business in this building exactly 150 years ago. The firm closed in 1969, but the factory has been re-created, with machines like those that Mr Carroll was familiar with. See what working life could be like in the 19th century, a life far removed from the elegance of the wealthy.

E    The Fashion Museum has only just opened. It is home to an outstanding collection of more than 30,000 objects worn by men, women and children, dating from the 17th century to the present day. You’ll see how people used to dress! As well as
the permanent exhibits, you can currently see Dressing the Stars, which displays original costumes worn by the stars of many popular films.

F     Having spent the best part of two years being refurbished, the Mason Museum has recently opened its doors again. It provides a magnificent setting for its art collection and for the beautiful 18th-century furniture for which the Mason is famous. Open Mondays to Fridays 10-4, and weekends 10-6.

Questions 1-8

The text above has six descriptions of places to visit in the same city, A-F.

Which description mentions the following information?

Write the correct letter A-F, in boxes 1-8 on your answer sheet.

NB You may use any letter more than once.

1. clothes that well-known people have worn
2. a display that cannot be seen yet
3. people who talk in an entertaining way
4. the museum having just reopened
5. a building that has changed its function several times
6. furniture of the same kind that was used when the building was new
7. being open for tours on certain days of the week
8. a special event to mark an anniversary

 

Read the text below and answer Questions 9-14.

LearnWithUs courses

LearnWithlls courses are a great way to learn, because they’re so flexible. All our courses are taken online using a computer, so you can work through the course at your own speed, and go back to any session whenever you want to. For some courses there are workbooks, in addition to the computer course, to provide extra written practice.

We offer hundreds of courses in a whole range of subjects from reading, writing and maths to business and management. Many of these are specially designed for people whose first language isn’t English.

Step one: have a chat with a friendly member of staff in one of our 1,500 LearnWithUs centres around the country. They can advise you on the most suitable course. They’ll also work out whether you qualify for funding, so that you won’t have to pay the full fee for the course.

You might want to try a taster lesson first. This is a single computer session in any subject of your choice, and it will show you what learning with LearnWithUs is like.

When you’ve made your final decision, step two is to register on your course. Once you’ve done this, a staff member will show you how to get started, whether you’re using a computer at home, at work or at a LearnWithUs centre.

That’s all you need to do! When you start your course, you can contact your LearnWithUs centre by phone (we’re open during normal office hours) or email if you need help.

Questions 9-14

Do the following statements agree with the information given in the text above?

In boxes 9-14 on your answer sheet, write

TRUE   if the statement agrees with the information
FALSE   if the statement contradicts the information
NOT GIVEN   if there is no information on this

9. You can work through parts of a course more than once.
10. The number of courses offered by LearnWithUs has increased enormously.
11. Many staff members have worked through a LearnWithUs course themselves.
12. You may have to pay to take a LearnWithUs course.
13. Everybody takes the same taster lesson.
14. LearnWithUs centres are open seven days a week.

 

Click the button to Show/ Hide Answers.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.31 (34 Votes)
Nilanj
How is question 3's answer is A?
Gagandeep
Our volunteer guides in each room bring the house to life with stories of the past. (stories of the past).
Swathi
Can someone tell me why the answer to question 13 is 'false'? The passage says this is a single computer session; so it means everybody takes the same taster lesson, right?
Jairo
Watch carefully "this is a single computer session in any subject of your choice". That means, everybody may not take the same subject.
Ravi Verma
Hi,
There is a few more lines in the continuation of a sentence, i.e subject of your choice, so every person has their own choice and it may vary.

Anmol Muthoo
Choices of different people will be different. Text from the passage: "Single computer session in any subject of your choice".
Varun Iyer
"Choices of different people will be different". Where is this given? How can this be assumed since this is not a probability question? What if they select the same?
Bharath
12/14.
Iraj
"You may have to pay" may means (50% chances) not sure. That's why it is 'true'.
Sally
Same question! Alright, we can guess it means they are open during weekdays. Thanks.
Prashnat
Hi.
Gurdeep Singh
Normal office hours mean the hours which comes on Monday to Friday. But the question says open seven days a week. That's why it is FALSE.
Amit
Office hours are not mentioned. We can't assume that normal means weekdays.
Sam
Can someone explain why the answer to question 14 is ’F’? It does say the LearnWithUs opens during normal office hours, but it doesn’t mention which days are opening! So is should be not given? I am confused!
Mansi Patel
Why the answer to the 14th question 'false'? This is a single computer session in any subject of your choice.
Niranjan Dixit
(we’re open during normal office hours) The answer is here - 5/6 days a week office. Hence "LearnWithUs centres are open seven days a week", is 'False'.
Mansi Patel
NA.
Mukesh
Can someone tell me why the answer to question 12 is 'true'? According to me, it should be 'not given'. Because they said you may have to pay but they clearly mention that qualify for funding means you can get a discount - which means you were paying before also. Then why the question is you may have to pay rather than they can ask you may be eligible for a discount? Thanks in advance.
Umarani
Are answers to questions 12, 13, correct? Please explain. How 13 and 14 are false? 13 should be 'NG'. 14 is 'true' because it works normal office hours.
Galaxy
NA.
Lovejit Singh
The answer to the question 24 is 'YES'. Please explain.
Eulah
Thanks for finally talking about >General Training Reading Sample 10.
Salma
Because it's only one-month cookery course whereas the student loan is provided if the course is minimum one full academic year.
Blessing
I got 7/8.
Mouna
Hi, I have got 6/8 in 10 minutes. How can I get better? Any advice?
Ashwani
Hi, initially I also thought it to be 'NG', then I read the financial circumstances again, and found out this statement, "Your previous financial record is not a consideration". Therefore the answer is 'Yes'. Even I marked it as 'NG' earlier.
Mmafia
7/8 in 9 minutes. Gotta try harder. Thanks, admin.
Gagan Parhar
Why the answer to the question 20 is 'No'? Please let me know!! Thanks.
Piyusha
Where are the questions 1 to 20 and 28 to 40?
Tanvi
For question 27, it should be 'NG' because it says 'Second Loan' and not 'Student Loan'.
Deb
The last one should be 'NG' or 'N' because the loan is granted to anybody who is about to attend the course and there is no mention about whether somebody can apply for the loan when the course has been completed.
Julie
Yes, but she had to withdraw in the middle of the course & there was no law or rule mentioned in the case of withdrawal.
Vijay
The question is - "will the local authority pay the tuition fee"? The passage says loan will be given for first degree or equivalent for which local authority is ready to pay the fee." It does not specify the list of course which local authority is paying the fee for.
Oss
Why is number 22 NG? It should be Y. He is a postgraduate student, applying in September which is in Autumn after June.
Mithun
Why 24 is 'Y'? It should be 'NG'.
Kevin Wang
I think you are right; that is the reason.
Ash
It's one of the best one!!
Ami
As mentioned in the question that "Is she too old to get a student loan?", that is why the answer is 'No'.
Muhammad Haroon Rashid
Why is the answer to question 23 'No'? As mentioned in the reading passage, you can avail before your 50th birthday?
Teja
Hello, Umair, I guess there is nothing to do with the "September", it is because, in the reading passage, the local authority pays for other courses which may or may not include a second degree.
Thogin
No, that is not why it is 'NG'. Will the Local Authority pay the tuition fees for this course? This is the sentence why it is 'NG'. It is asking about if the Local Authority will pay for the course. It says nothing about 'loan'.
Umair
We can't commit age for almost all of the questions except one. So we only have to answer the questions that are asked. We have to analyze that whether the question asked has information in the passage or not. So we'll only see a condition "Your previous financial record is not a consideration".
Umair
Hi all, the answer to the question 22 is "NG" because she mentioned the deadline i.e "September" for payment. Otherwise, this statement was 'true'. Right? Just wanted to know if I am getting it in right way or not..!! Thanks.
Jane
The answer is 'Y' because the question is not based on the criteria ''age'', rather it is based on the criteria ''previous student loan''. Only these criteria (previous student loan) will be taken into consideration. Let's put the question in another way: Am I eligible for a second loan in spite of my previous (or first) student loan? YES (Y).
Jane
Zeki said :
The last one is 'NG' because there is no information about this statement.Thanks,
The answer is 'Y' because she just described her previous student loan history - 'I took a course a couple of years ago, got a student loan, but had to withdraw half-way through. I’ve kept up all my payments on my loan' - which is not a hindrance according to the eligibility statement'. Any previous student loans are not taken into account'. So she's qualified in spite of her previous loan. That's why 'Y' is correct. Hope I was able to explain clearly!

Zeki
The last one is 'NG'. Because there is no information about this statement and it should be 'NG'. Thanks.
S. M.
Why the answer to the question 27 is 'Y'? Why not 'NG'? You don't know anything about the writer's current situation. Maybe he/she is too old now or desires to take a course that isn't eligible for a loan or isn't full time?
Arianne
Hi there, just landed to your blog through Google, and found that it's truly informative for IELTS.